HTML

Philly Sportja

Philadelphia, öt major csapat, egyetemi csapatok, minor ligák. Mindent Philly városáról

Friss topikok

Alapszakasz után, playoff előtt - helyzetjelentés az Eagles háza tájáról

2011.01.06. 10:30 tomeeefromvp

Szezon előtt a legtöbben visszafogott évet vártak az Eaglestől, hiszen rendkívül fiatal csapatról van szó, Donovan McNabb és Brian Westbrook távozásával pedig egy korszak végéről is beszélhetünk. A csapat viszont felülmúlta a várakozásokat, ebben sok nem várt esemény is közrejátszott. Lássuk részletesen hogyan is szerepelt idén eddig a Philly, illetve mire számíthatunk a Green Bay elleni wild-card mérkőzésen.

Kezdjük az offense-el! Nyáron Kevin Kolb lett kinevezve “franchise quarterback”-nek, ő volt az akitől mindenki várta, hogy átvegye McNabb vezérszerepét. A nyári edzésekről rendkívül pozitív hírek szűrődtek ki, Kolbot mindenki pontosnak, magabiztosnak látta, így a szurkolók önbizalommal telve várták az alapszakasz kezdetét. A szezonnyitón aztán fordult minden. Kolb pocsék játékot mutatott, ráadásul agyrázkódást szenvedett, így Michael Vicken volt a sor hogy beugorjon. A tavaly igencsak korlátozott szerepet kapó ex-atlantai QB nem csak hogy beugrott, de elképesztő formában játszott. A 4. héten a Washington ellen aztán bekövetkezett amitől rettegtek a szurkolók, Vicknek egy futás végén több bordája is eltört, így Kolbnak kellett visszatérni. Ha nem is volt mindig reménytelen a produkciója, azért lenyűgözni nem igazán sikerült az edzői stábot és a közönséget, a Tennessee ellen pedig olyan gyengén játszott hogy a következő héttől egyértelmű volt hogy Vicknek kell játszania. Minden visszatért a szezon eleji kerékvágásba, egymás után követték egymást a hatalmas teljesítmények, és bár az alapszakasz vége halványabbra sikerült, még így is elmondhatjuk hogy elképesztő szezont fut Vick. Running back poszton igazán kirobbanó éve ez LeSean McCoy-nak. A tavalyi újonc éve sem sikerült rosszul, de idén probowler formában játszik az ifjú futójátékos, sokoldalúságával Brian Westbrookot idézi. Több mint 1600 összyardja mindent elárul. Leonard Weaver korai IR-re kerülése kisebb riadalmat váltott ki, a Seattle-ből elküldött Owen Schmitt viszont megfelelően pótolta eddig a posztján a liga elitjébe tartozó Weavert. Az elkapógárdára áttérve, DeSean Jackson és Jeremy Maclin egyaránt erős évet tudhat maga mögött eddig. Jackson továbbra is robbanékonyabb valamivel, Maclin viszont idén igazi redzone célponttá vált, ezt bizonyítja 10 elkapott TD-je. Ketten együtt több mint 2000 elkapott yardot tettek le az asztalra. Jason Avant a harmadik legeredményesebb receiver csaknem 600 yardjával, mögötte a fiatalok, Chad Hall és Riley Cooper nem jutottak túl sok szerephez az alapszakasz folyamán. Brent Celektől mindenki szenzációs évet várt, jócskán alulmúlja azonban ezeket a várakozásokat a fiatal tight end. A támadófalat sok sérülés sújtotta eddig, a körülményekhez képest azért megfelelőnek mondható a teljesítményük. Kolb és Vick védelme teljesen másfajta mozgást igényel, utóbbi irányító mobilitása miatt kevesebb sacket szenved el, Kolb jóval tehetetlenebb ha a fal rossz munkát végez. A run supportban tavalyhoz képest nagy javulás vehető észre, ezt mutatja McCoy 5,2-es yard/carry mutatója.

Különösen a secondary-vel kapcsolatban voltak mindenkinek aggályai a szezon megkezdése előtt, ezek pedig helyénvalónak is bizonyultak, hiszen a hátsó egység a gyenge pontja ennek a defense-nek. De menjünk szépen sorjában, kezdjük a védőfallal. Trent Cole továbbra is a liga egyik legjobb defensive endje, aki a folyamatos kettőzések ellenére is elérte a 10 sacket az alapszakasz során. A veterán Juqua Parker kellemes meglepetés idén, az újonc Brandon Graham érkeztével megemberelte magát, így még mindig rendkívül hasznos tagja a csapatnak. Graham a defensive end mellett középen is látott el feladatokat, mutatott már szép dolgokat, de ahogy a DL játékosoknál megszokott, nem sikerült kirobbanóra az első éve. Középen a megszokott Mike Patterson-Brodrick Bunkley kettős mellett idén Trevor Laws és Antonio Dixon is fontos szerepet tölt be, erősnek mondható ez az egység. A linebacker sor sérülésektől sújtott, a Packers ellen a Fokou-Chaney-Sims hármas fog kifutni kezdőként a pályára. Stewart Bradley sérülése miatt nem játszhat, de Chaney olyan jól helyettesíti, hogy már most vannak pletykák, miszerint jövőre együtt láthatjuk őket a pályán. Ernie Sims és Moise Fokou teljesítménye nem mondható kiemelkedőnek, de legalább megbízhatóak. Ezzel elérkeztünk a secondary-hez. Safety poszton a veterán Quintin Mikell ha nem is hozza a két évvel ezelőtt formáját, azért lehet rá számítani. A másik kezdő pozícióban Nate Allen sérülése miatt a draft 7. körében húzott újoncot, Kurt Colemant láthatjuk. Ez a páros átlagosnak mondható, ahol a fő gond van az a cornerback poszt. Asante Samuel már túl van sérülésén, a másik oldalon viszont Dimitri Patterson vagy éppen az újonc Trevard Lindley nem éppen életbiztosítás. Joselio Hansont főként nickelként láthatjuk, de az ő szereplése miatt sem csordulnak túl az önbizalomtól az Eagles szurkolók.

A special team jónak mondható. David Akers még mindig az egyik legmegbízhatóbb kicker a ligában, Sav Roccara sem lehet panasz, átlagon felül teljesít idén is az ausztrál. A kick returneri feladatokat Jorrick Calvin, míg a punt returnerséget DeSean Jackson látja el, mindkettőjükben benne van a nagy játék.

Mit várok a Packers ellen?
Az offense szempontjából a kulcs természetesen, hogy meg tudják-e védeni Vicket a Packers Clay Matthews által vezérelt pass rush-ától. Ha ez sikerül, Vick kényelmesen megtalálhatja a célpontjait, Desean Jackson és Jeremy Maclin mindig magában hordozza a hatalmas játék esélyét, ha nem, akkor viszont jelentősen nehezebb lesz a dolga a Phillynek. A helyzet úgy sem lehetetlen, futás ellen jóval sebezhetőbb a Green Bay védelme, mint passz ellen, és mivel LeSean McCoy-ról beszélünk, a rövid passzokat is bekalkulálhatjuk. A liga egyik leghatékonyabb támadógépezetéről van szó, lehetőségek tehát vannak. A defense-nek nehezebb dolga lesz Aaron Rodgersékkel, ha nem fejt ki a D-Line elegendő nyomást, akkor Rodgers szanaszét dobálhatja ezt a gyengécske secondary-t, hatalmas felelősség nyugszik tehát Trent Cole-ékon. A futójáték jóval gyengébb a Packersnél, de ezt sem vehetik figyelmen kívül a Sasok, hiszen ha sikerülne tehermentesíteni Rodgerst, az már tényleg a végzetét jelentené a csapatnak.

A tippem
Szoros, sok pontot hozó meccsen Eagles győzelemre számítok, véleményem szerint Vicket nem tudják majd eléggé megfogni a Sajtfejűek, ez pedig a vesztüket fogja jelenteni.

Szólj hozzá!

Címkék: sport nfl amerikai foci philadelphia eagles

A bejegyzés trackback címe:

https://phillysport.blog.hu/api/trackback/id/tr652564466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása