HTML

Philly Sportja

Philadelphia, öt major csapat, egyetemi csapatok, minor ligák. Mindent Philly városáról

Friss topikok

Az 50 évvel ezelőtti hősöket köszöntik az NFL nyitónapján

2010.05.04. 19:15 PhillyFun

Szeptember 12-én, az NFL 2010-es szezonjának nyitónapján az 1960-as NFL-bajnokot köszönti az Eagles. Tiszteletükre az akkor viselt zöld mezben és fehér nadrágban fut ki a csapat.

Szeptember 12-én a Green Bay Packer lesz a Philadelphia Eagles ellenfele az NFL 2010-es szezonjának nyitómeccsén. Ünnepélyesen ekkor köszöntik a félévszázada bajnokságot nyert csapatot, amely 1960. december 26-án, a philadelphiai Franklin Fielden éppen a Packerst verte 17-13-ra.

Az Eagles 1949 után került akkor ismét döntőbe, és a második negyedben előbb Tommy McDonald TD-val, majd Bobby Walston FG-val fordította meg a meccset. Walston újabbFG-jével és Ted Dean öt yardos futásával végül behúzta története harmadik, azóta az utolsó bajnoki címét. Meg kell említeni, annak a Green Baynek a legendás Vince Lombardi volt az edzője.

Chuck Bednarik a mérkõzés összes playében fennt volt a pályán, az offense-ben centerként, a defense-ben pedig linebackerként, ez a mai napig egyedülálló teljesítmény. A meccs legemlékezetesebb jelenetét is ő mutatta be, az utolsó másodpercekben földreküldte a Packers fullbackjét, Jim Taylort.  A szezon végeztével Van Brocklin és Shaw is bejelentette visszavonulását.

Ime az akkori győztes csapat alapembereinek a névsora:
9 Sonny Jurgensen QB
10 King Hill QB-P
11 Norm Van Brocklin QB-P
22 Tim Brown RB
24 Irv Cross DB
25 Tommy McDonald FL
30 Theron Sapp FB
33 Billy Barnes RB
35 Ted Dean FB
40 Tom Brookshier DB
44 Pete Retzlaff TE
45 Don Burroughs DB
55 Maxie Baughn LB
60 Chuck Bednarik C-LB
76 J.D. Smith OT
83 Bobby Walston SE-PK

A csapat az egész szezonban (12 meccs volt az alapszakasz) csak kétszer kapott ki. Cleveland Browns Philadelphiában nyert, míg a Pittsburgh Steelerstől idegenben kaptunk ki. A most 85 éves Chuc k Bednarikot (a képen) az NFL Pro Bowlba és az All-Proba választották, Norm Van Brocklin Bert Bell-díjat kapott. Az akkori csapat teljesítményét és statisztikáit itt lehet böngészni.

Ezen az esemény Norm Van Brocklin és Tom Brookshier egészen biztosan nem lesz ott. Előbbi 1983-ban, 57 éves korában hunyt el, utóbbi tavaly januárban, 78 éves korában rákban halt meg. Ő rájuk is emlékezni fog mindenki.

Bednarikról külön érdemes megemlékezni, mert a center a Philadelphia Eagles egyik ikonja. Soha nem játszott máshol, csak a zöld-fehéreknél. 1949-ben került a csapathoz és 1962-ben játszotta az utolsó meccsét az 1925. május 1-jén született játékos, akinek szülei 1920-ban vándoroltak ki Szlovákiából. Hazai volt, hiszen Pennsylvaniában járt egyetemre, az 1949-es draft 1/1-ese volt. Nyolcszor válaszották a Pro Bowlba, 10-szer az All_proba. Bekerült az NFL 75 éves történetének legjobb csapatába. 60-as számú mezét visszavonultatta az Eagles. 1967-ben választották a hallhatatlanok közé.

Szólj hozzá!

Címkék: sport nfl amerikai foci philadelphia eagles

A bejegyzés trackback címe:

https://phillysport.blog.hu/api/trackback/id/tr81974269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása